Někteří němečtí ekonomové se obávají dopadů Trumpovova úspěchu

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. listopadu (zpravodaj ČTK) - Někteří němečtí ekonomové se obávají, že vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách negativně dopadne na hospodářství spolkové republiky a jeho růst. Obavy dávají najevo také němečtí výrobci aut.

\"Pokud Donald Trump skutečně prosadí to, co ve volební kampani slíbil, budeme muset výrazně snížit naše odhady. Protože hrubý mix protekcionismu a přerozdělování zdola nahoru skrze snížení daní by z USA učinilo epicentrum nejistoty v mezinárodních hospodářských vztazích,\" uvedl v tiskové zprávě ekonom Gustav Horn z Institutu pro makroekonomii a výzkum konjunktury (IMK).

V kombinaci s chystaným odchodem Británie z osmadvacítky by prosazení Trumpových plánů bylo podle Horna prostě příliš. Nezbývá podle něj než doufat, že politici z obou stran v parlamentu návrhy Trumpa usměrní, tak aby se přiblížily realistické hospodářské politice.

Další německý ekonomický institut Ifo ještě před Trumpovým vítězstvím varoval, že pokud Spojené státy po prezidentských volbách začnou stavět ekonomické bariéry, může to ovlivnit přes 1,5 milionu pracovních míst v Německu.

Obavy před možnými nepříznivými důsledky Trumpova zvolení dalo dnes najevo rovněž německého sdružení automobilového průmyslu VDA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK