Meziroční inflace v říjnu stoupla na 0,8 procenta, poroste dál

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Meziroční inflace v Česku v říjnu zrychlila tempo na 0,8 procenta ze zářijových 0,5 procenta. Stojí za tím zejména vývoj cen pohonných hmot, které u čerpacích stanic zlevnily méně než v září. Proti září spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta. Růst cen podle analytiků v dalších měsících zrychlí a do konce letošního roku inflace přesáhne jedno procento.

\"Lze přepokládat, že ve zbytku roku inflace dále poroste, tlačit nahoru ji každopádně bude meziroční vývoj pohonných hmot,\" uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. V listopadu se podle něj meziroční inflace zřejmě dostane mírně nad procento a pro prosinec očekává meziroční inflaci na úrovni 1,5 procenta. \"Stále ale zůstává otázkou, zda se inflace v průběhu roku 2017 vyšplhá nad dvouprocentní cíl české centrální banky,\" dodal.

Pohonné hmoty v říjnu meziročně zlevnily o 3,2 procenta po zářijovém poklesu cen o víc než sedm procent. Zrychlil růst cen obuvi a z poklesu k růstu přešly ceny oděvů. O téměř pět procent zdražily lihoviny a pivo, ceny tabákových výrobků se zvýšily o 6,2 procenta. Meziročně v říjnu stouply také ceny nájemného, energií a vody.

Česká národní banka uvedla, že v říjnu očekávala meziroční inflaci 0,6 procenta. Na odchylce od odhadované inflace se podle ČNB téměř výhradně podílela o něco vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot. \"V tomto ukazateli jádrové inflace se pozitivně projevuje růst domácí ekonomiky a mezd,\" uvedl ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK