Překvapivé vítězství Trumpa rozkolísalo světové finanční trhy

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Praha 9. listopadu (ČTK) - Překvapivé vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách rozkolísalo světové finanční trhy. Akcie postihl vesměs propad hodnoty, klesají i mnohé měny. Evropské burzy i dolar ale po počátečním šoku velkou část ztrát smazaly, pomohl jim Trumpův smířlivý projev. Cena zlata naopak stoupla. Zlato je všeobecně považováno za bezpečnou investici v období politické a ekonomické nejistoty.

Investoři ve volbách preferovali demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, která by podle nich zachovala současné směřování Spojených států. Trumpovo vítězství mají naopak spojeno s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

V reakci na Trumpovo vítězství odepisovaly evropské akciové indexy dopoledne zhruba dvě procenta, pražská burza na tom byla o něco lépe a ztrácela půl procenta. Kolem poledního už ale ztráty mazaly. \"Je to dáno pravděpodobně uzavíráním krátkodobých pozic spekulantů,\" uvedl analytik záložny Creditas Roman Koděra. S otevřením amerických trhů by se měly podle něj pravděpodobně propady akcií znovu objevit. Trumpův úspěch zasáhl rovněž asijské akciové trhy. Hlavní index tokijské burzy Nikkei uzavřel dnešní obchodování s poklesem o 5,4 procenta. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní propad od června, kdy se burzy dostaly pod tlak kvůli rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii.

Portfolio manažer Fidelity International Angel Agudo se domnívá, že po počáteční reakci nebude mít vítězství Trumpa na chování trhů v dlouhodobém horizontu vliv. Z daného výsledku by mohly zpočátku těžit státní dluhopisy a zlato, vnímané jako bezpečné útočiště, neboť náladu investorů bude charakterizovat averze k riziku, dodal.

Negativní dopady Trumpova vítězství nejvíce pocítí podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové rozvíjející se trhy a především ty země, které jsou pro USA významným obchodním partnerem. Mezi ty patří Kanada, Mexiko, Jižní Korea, Tchaj-wan, Irsko a Čína. \"V případě zavedení vysokých cel a ochranářské politiky by tyto země trpěly nejvíce,\" uvedla. Právě mexické peso se dnes vůči dolaru propadlo o více než 13 procent na rekordní minimum, později však své ztráty zredukovalo. Trump v předvolení kampani sliboval omezení přílivu imigrantů z Mexika do USA i přehodnocení obchodních vztahů mezi oběma zeměmi.

Obavy z dopadů na hospodářství své země mají také němečtí ekonomové a výrobci aut. \"Pokud Donald Trump skutečně prosadí to, co ve volební kampani slíbil, budeme muset výrazně snížit naše odhady. Protože hrubý mix protekcionismu a přerozdělování zdola nahoru skrze snížení daní by z USA učinilo epicentrum nejistoty v mezinárodních hospodářských vztazích,\" uvedl v tiskové zprávě ekonom Gustav Horn z Institutu pro makroekonomii a výzkum konjunktury (IMK).

Podle analytiků by Trumpovo vítězství mohlo vést k pokračování uvolněné měnové politiky americké centrální banky Fed i Evropské centrální banky. To by mohlo způsobit i prodloužení režimu devizových intervencí České národní banky. Ekonomové ale zároveň upozorňují, že stejné úvahy se objevily po brexitu a nakonec se nenaplnily.

Negativní dopad mělo vítězství Trumpa i pro sázkové kanceláře v České republice, které prodělaly desítky milionů korun. Nejvyšší výhru, téměř 1,5 milionu korun, vyplatila Fortuna. Celkový objem přijatých sázek překročil 40 milionů korun a v porovnání s posledními volbami v roce 2012 byl čtyřikrát vyšší. Za rekordním náběrem v politických sázkách z českých prezidentských voleb v roce 2013 zhruba o deset milionů korun zaostal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK