Trumpovo vítězství tvrdě zasáhlo mexické trhy a kurz pesa

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko 9. listopadu (ČTK) - Nečekané vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách dopadlo obzvlášť tvrdě na mexické finanční trhy. Kurz pesa se dnes v obavách z hluboké nejistoty a z možných střetů této latinskoamerické země s mocným sousedem propadl o více než deset procent. Mexická vláda ani centrální banka ale žádná bezprostřední opatření v reakci na propad kurzu měny prozatím neoznámily.

Peso po zprávách o Trumpově vítězství spadlo až o 13 procent a dolar se chvíli prodával za téměř 21 pesos. Byl to nejhlubší propad od takzvané tequilové krize roku 1994, která se stala předzvěstí pozdějších finančních krizí v Asii. V úvodu obchodování na trzích v Mexiku ztrácelo peso 10,3 procenta na 20,2165 za dolar.

Trump šel do voleb se slibem zrušit nebo výrazně přehodnotit dohodu NAFTA o volném obchodu USA s Mexikem a Kanadou. Trump před volbami také prohlásil, že proti nelegální imigraci z jihu postaví na hranici s Mexikem zeď, jejíž výstavbu zaplatí Mexičané.

Peso v předešlých dnech v sázkách na vítězství Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové výrazně zpevňovalo a v úterý se vyhouplo na maximum za dva měsíce. Mexická měna během posledních měsíců prezidentské kampaně prudce kolísala a reagovala na každý signál Trumpova možného výsledku, celkově ale díky všeobecnému přesvědčení o úspěchu Clintonové šlo peso nahoru.

Výrazně ztrácely i mexické akcie. Jejich hlavní index IPC zahájil dnešní obchodování propadem o více než tři procenta.

Mexický prezident Enrique Pena Nieto Trumpovi poblahopřál k vítězství a uvedl, že je připraven se svým novým kolegou spolupracovat. Šéfka mexické diplomacie Claudia Ruizová označila vztahy s USA za strategické. Mexiko podle ní ale bude prosazovat zachování volného obchodu s USA a nechystá se platit ani budovat mezi oběma zeměmi žádnou zeď.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK