Asijské akcie oživily po středečním šoku z Trumpova vítězství

10.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. listopadu (ČTK) - Asijské akcie dnes výrazně posílily po středečním propadu způsobeném šokem z vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Hlavní index tokijské burzy Nikkei si připsal 6,7 procenta a uzavřel na 17.344,42 bodu.

Nikkei tak zaznamenal nejprudší jednodenní nárůst za devět měsíců. Ve středu se naopak propadl o 5,4 procenta. To přestavovalo nejvýraznější jednodenní pokles od června, kdy se burzy dostaly pod tlak kvůli rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii.

Akciový index MSCI pro Asii a Tichomoří bez zahrnutí Japonska si kolem 07:00 SEČ připisoval zhruba dvě procenta po středečním poklesu o 2,4 procenta. Australské akcie stouply o 3,3 procenta, což představuje nejprudší denní nárůst od roku 2011, napsala agentura Reuters.

K oživení asijských burz přispěl středeční vývoj akcií ve Spojených státech. Ty sice nejprve v reakci na Trumpovo volební vítězství oslabovaly, nakonec ale prudce posílily.

Trump ve svém prvním povolebním projevu vyzval Američany k jednotě a slíbil, že bude prosazovat hledání společné platformy a nikoli nepřátelství, partnerství a nikoli konflikty. \"Hodně lidí Trumpův povolební projev uklidnil,\" uvedl jeden z analytiků investiční společnosti Aberdeen Investment Management.

Investoři ve volbách preferovali demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, která by podle nich zachovala současné směřování Spojených států. Trumpovo vítězství bylo naopak spojováno s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země. Investoři se však později více zaměřili na Trumpovy plány, které počítají se zvýšením výdajů na infrastrukturu a naopak se snížením daní pro firmy. Oba tyto záměry jsou považovány za pozitivní pro akcie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK