Tvorba pracovních míst ve Francii je nejrychlejší za devět let

10.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 10. listopadu (ČTK) - Ve Francii ve třetím čtvrtletí vzniklo 52.200 pracovních míst. Tvorba nových pracovních příležitostí tak dosáhla nejrychlejšího tempa od začátku světové finanční krize v roce 2007. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil francouzský statistický úřad INSEE.

Počet pracovních míst se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,3 procenta po nárůstu o 0,2 procenta ve druhém kvartálu. Dnešní zpráva je známkou toho, že křehké oživování francouzského trhu práce by mohlo nabrat dostatek síly k výraznějšímu snížení míry nezaměstnanosti, která se nyní pohybuje v blízkosti deseti procent.

Údaje jsou dobrou zprávou pro francouzského prezidenta Françoise Hollandea. Ten se zavázal, že se příští rok nebude ucházet o druhý prezidentský mandát, pokud nezačne počet lidí bez práce vykazovat stabilní sestupný trend.

Francouzská vláda se snaží povzbudit podniky k tvorbě nových pracovních míst reformou zákoníku práce, která usnadňuje přijímání i propouštění zaměstnanců. Reformu zavedla pomocí dekretu, tedy bez hlasování v parlamentu. Vyhnula se tak nebezpečí, že by schválení změn zablokovali její vlastní poslanci. Změny zákoníku práce však vyvolaly vlnu protestů po celé Francii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK