Maďarsko chce posílit svou konkurenceschopnost snížením daní

10.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 10. listopadu (ČTK) - Maďarská vláda chystá snížení daní z příjmů i odvodů za zaměstnance a plánuje také reformu vyššího školství. Řekl to dnes premiér Viktor Orbán. Vláda podle něj musí podpořit konkurenceschopnost ekonomiky, která se za jeho vlády úspěšně stabilizovala, nyní však zažívá silný tlak na růst mezd, který by mohl odradit investice.

 

Nedávný krok ratingové agentury Moody´s, která jako poslední ze tří velkých agentur vrátila úvěrovou známku země do investiční kategorie, je podle Orbána důkazem úspěchu jeho neortodoxní hospodářské politiky. \"Nemůžeme však usnout na vavřínech. Maďarská ekonomika potřebuje reformy, které posílí její konkurenceschopnost,\" řekl Orbán na konferenci organizované Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Maďarsko je v letošním žebříčku konkurenceschopnosti, který vydává Světové ekonomické fórum, až na 63, místě a zaostává za Českem, Polskem i Rumunskem, i když je těsně před Slovenskem. Jeho rychle rostoucí ekonomika nyní trpí nedostatkem pracovních sil, který vyvolává tlak na všeobecný růst mezd. Průměrná mzda v zemi v srpnu meziročně vzrostla o 6,9 procenta, přičemž inflace zůstává takřka nulová, uvedla agentura Reuters.

Tento vývoj podle Orbána znamená, že období, kdy Maďarsko přitahovalo zahraniční investice pomocí levné pracovní síly, už definitivně skončilo a maďarské firmy se budou muset s růstem mezd vyrovnat. Pracovní síla ale bude muset zvyšovat svou kvalifikaci a flexibilitu. K tomu by podle Orbána měla přispět reforma vyššího školství, její podrobnosti ale premiér nespecifikoval.

Vláda však především plánuje podpořit konkurenceschopnost snížením daňové zátěže. Orbán signalizoval, že daň z firemních zisků klesne z nynější sazby 19 procent pro velké společnosti a z deseti procent pro malé podniky. Rovněž daň z příjmů fyzických osob by podle Orbána měla sestoupit z dnešních 15 procent a snížit by se měly i odvody, které platí firmy za zaměstnance. Vláda už dříve naznačila, že chce tyto odvody během pěti až šesti let snížit na úroveň Česka a Slovenska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK