Dolar po zvolení Trumpa prezidentem posiluje

10.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. listopadu (ČTK) - Americký dolar po zvolení republikána Donalda Trumpa prezidentem posiluje a k jenu se dostal na nejvyšší hodnotu za tři a půl měsíce. Trhy nyní hodnotí, jak by zvolení Trumpa a jeho plánovaná politika mohly ovlivnit hospodářský růst země.

Kolem 17:45 SEČ dolarový index, který hodnotí výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,3 procenta na 98,92 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,4 procenta na 1,0880 USD a k jenu o 1,1 procenta na 106,7 JPY. Euro vůči jenu vzrostlo o 0,7 procenta na 116,04 JPY.

Analytici očekávají, že Trumpova politika by mohla podpořit výdaje a inflaci, což by přimělo centrální banku USA (Fed) ke zvýšení úrokových sazeb. Vyšší úroky zvyšují atraktivitu dolaru a zájem o něj mezi investory.

Podle analytiků důvěru v dolar posílil také povolební projev Trumpa, ve kterém vyzval k jednotě.

Výsledky voleb jsou negativní pro měny asijských zemí obchodujících s USA a mexické peso. Čínský jüan výrazně oslabuje k dolaru kvůli obavám, že Trump uskuteční své protekcionistické návrhy. Poprvé za více než šest let se dolar dostal nad hranici 6,8 jüanu za dolar. Mexické peso se pohybuje kolem rekordního minima kvůli obavám, že Trump bude chtít znovu projednat uzavřené obchodní dohody, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK