Ceny ropy klesají, trh se vrací ke globálnímu převisu nabídky

10.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes po středečním oživení oslabují. Ropný trh se po strávení nečekaného vítězství Donalda Trumpa v úterních prezidentských volbách v USA znovu zaměřil na globální přetlak nabídky a na to, zda ropný kartel OPEC dokončí dohodu na omezení těžby, řekli analytici agentuře Reuters.

Cena severomořské ropy Brent těsně před 18:00 SEČ klesla o 1,3 procenta na 45,74 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI oslabila o 1,5 procenta na 44,60 USD.

Ropný trh stejně jako většina ostatních finančních trhů už během středy setřásl šok z Trumpova vítězství a oživil. Ropu ale už přes dva roky oslabuje přetlak suroviny na světovém trhu.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v dnešní zprávě předpověděla, že pokud OPEC nepřikročí ke snížení produkce, bude ropnému trhu v příštím roce hrozit, že bude pokračovat převis nabídky nad poptávkou. Dodávky ropy po celém světě se podle IEA dál zvyšují, zatímco růst poptávky zpomaluje.

Členové OPEC se v září předběžně dohodli na prvním snížení těžby za osm let, podrobnosti by měli dojednat na svém oficiálním zasedání 30. listopadu ve Vídni. Na trhu však přetrvávají pochybnosti, zda se dohodu podaří dovést do konce.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 45,74 46,37 New York - Nymex WTI prosinec 44,60 45,27

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK