V létě přibylo prodejců, kteří šidili turisty

11.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - V létě přibylo v turisticky atraktivních místech Česka prodejců, kteří šidili zákazníky. Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) zjistili závady u 37 procent obchodníků, loni to bylo u 35 procent. Nejčastějším prohřeškem byly špatné hmotnosti jídel a nápoje pod mírou. Za nepoctivost inspektoři uložili pokuty za 860.500 korun a zakázali prodej zboží za 108.000 korun. ČOI o výsledku kontrol od dubna do konce září informovala dnes. Příští rok plánuje další kontroly.

\"Kontroly byly primárně zaměřeny na nabídku a prodej výrobků a také na poskytování služeb v provozovnách, které jsou přístupné zejména v letních měsících. Ani v roce 2016 se v této oblasti situace nezlepšila, ba naopak,\" uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Inspektoři provedli 1350 kontrol. Zaměřili se na koupaliště, hrady a zámky, sportovní areály a ubytovací zařízení. Nejhůře dopadla kontrola sportovních areálů, kde šidil každý druhý prodejce. V kontrolovaných ubytovnách, penzionech a hotelech kontroloři narazili na nepoctivost u 45 procent provozovatelů. Na koupalištích byly závady zjištěny v 35 procentech případů a na hradech a zámcích u 11 procent.

Nejméně poctiví byli v létě prodejci v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde ČOI zjistila chyby u 46 procent z 231 kontrol. Podobné to bylo i v Plzeňském a Karlovarském kraji, kde z 208 kontrolovaných míst neprošlo 44 procent. Nejméně kontrol provedla ČOI v Praze a Středočeském kraji a narazila také na nejmenší počet závad - ze 71 kontrolovaných šidila čtvrtina.

Kromě šizení na hmotnosti jídel a mírách nápojů prodejci také neuváděli ceny nabízených výrobků nebo nevystavili doklad o zakoupení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK