V Brně otevřeli první láhev letošního Svatomartinského vína

11.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. listopadu (ČTK) - Tisíce lidí dnes na náměstí Svobody v Brně přihlížely v 11:00 otevření první lahve letošního ročníku Svatomartinského vína. Současně byl zahájen Svatomartinský košt se stovkou vín od stejného počtu vinařů. Svatomartinské slavnosti dnes začínají po celé republice, na trhu bude zhruba 2,3 milionu lahví svatomartinských vín, což je stejné číslo jako loni.

Svatomartinské slavnosti se neomezují jen na místa historicky s vínem spojená. Brněnské oslavy patří k největším. Už tradičně k nim patří průvod s postavou sv. Martina na koni. Toho letos představoval herec Městského divadla Brno Martin Havelka.

Také jinde si dnes lidé svátek svatého Martina připomenou průvodem. Světec byl podle legendy vojákem římského jezdectva a za chladné noci se rozdělil o svůj plášť s promrzlým žebrákem. Je proto vzýván na ochranu proti chudobě. K svátku patří do zlatova vypečená husa a pečou se martinské rohlíčky nebo podkovy plněné mákem či povidly.

Lidé si za poslední léta už zvykli konzumovat počátkem listopadu mladé víno, hodně tomu napomohla značka Svatomartinské, kterou vlastní Vinařský fond. Obliba Svatomartinského vína v České republice mnohonásobně vzrostla, ještě v roce 2005 činila roční produkce 125.000 lahví, od roku 2012 se udržuje nad dvěma miliony.

Podle šéfa Vinařského fondu Jaroslava Machovce má Svatomartinské víno už takovou pozici mezi spotřebiteli i vinaři, že to bez něj zkrátka nejde, a to bez ohledu na celkové množství sklizených hroznů daného ročníku. Většina Svatomartinského prodají velké firmy. Například Zámecké vinařství Bzenec dá na trh celkem 110.000 lahví odrůd Müller Thurgau, Svatovavřinecké a Svatovavřinecké rosé. Oproti loňsku je to nárůst asi o 30 procent. Podle šéfa společnosti Bořka Svobody počasí hroznům letos přálo, a to se také projevuje v lahvi. \"Zrání bylo letos stejnoměrné, léto příznivé, i když na některých vinicích z důvodu výrazných lokálních srážek byl vyšší tlak na houbové choroby. Nicméně, Svatomartinská vína ze zámeckého vinařství Bzenec mají atraktivní aromatický profil, velmi příjemnou šťavnatost a lehkou svěžest,\" uvedl Svoboda.

V největší tuzemské vinařské obci, kterou jsou Velké Bílovice, vyrábí mladá vína asi polovina všech vinařů. \"Letošní svatomartinská vína jsou komplexní, co se týče barvy i plnosti, nechybělo jim ani slunce, ani vláha,\" uvedl za největší vinařskou obec Velké Bílovice Stanislav Hrabal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK