Dolar na závěr týdne pokračuje v růstu ke koši měn

11.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. listopadu (ČTK) - Americký dolar na závěr týdne mírně posiluje vůči koši předních světových měn. Dolaru tento týden pomáhá očekávání analytiků, že nový americký prezident Donald Trump přijde s novými stimulačními opatřeními na podporu domácí ekonomiky. Dolar však dnes mírně oslabuje vůči jenu kvůli nervozitě, jaký globální dopad by mohla mít případná Trumpova protekcionistická politika, což zvyšuje zájem o bezpečnější investice.

Kolem 17:15 SEČ dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, posílil o 0,2 procenta na 99,06 bodu. Vůči euru dolar stoupl o 0,3 procenta na 1,0852 USD, k jenu však oslabil o 0,1 procenta na 106,63 JPY. Euro vůči dolaru kleslo o 0,4 procenta na 115,72 JPY.

Pokud by Trump splnil své sliby, zvýšil veřejné výdaje a zablokoval levný dovoz, znamenalo by to zrychlení růstu spotřebitelských cen. To pomáhá státním dluhopisů, jejichž výnosy se díky tomu zvyšují, a současně s tím i americkému dolaru.

Nicméně trhy jsou částečně nervózní a rovněž se bojí globálních dopadů Trumpovy politiky a očekávané vyšší inflace. To pak zvyšuje zájem o investice do měn zemí, které jsou považovány za bezpečné v době globálních nejistot, jako japonský jen a švýcarský frank, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK