Akcie na pražské burze v týdnu stouply o 0,8 procenta na 901 bodů

11.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, od minulého pátku index PX stoupl o 0,8 procenta na 901 bodů. Největší růst zaznamenaly akcie pojišťovací skupiny VIG, nejhůře se naopak vedlo cenným papírům společnosti ČEZ, vyplývá z výsledků burzy. Předchozí týden akcie propadly o 3,4 procenta

\"Poslední týden patřil především americkým volbám a vítězství méně favorizovaného prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Úvodní výrazná nervozita vyprchala a trhy se rychle vzpamatovaly z úvodních ztrát. Nakonec americké indexy povolební den zakončily ve výrazných ziscích. Například Dow Jones se nakonec vyšplhal na nový historický rekord. Domácí index PX tak výrazně na Trumpovo vítězství nereagoval,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byl ČEZ, který ztratil 7,4 procenta na 427 Kč. ČEZ zveřejnil lehce slabší čísla za třetí kvartál a snížil výhled hospodaření na celý rok. Snížení výhledu sice trh očekával, ale podle Vaníčka jednoznačně nešlo o příznivou informaci.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla VIG s růstem o 10,2 procenta na 529,1 Kč. U společnosti se neobjevila kurzotvorná informace, ale na trhu začaly růst výnosy státních dluhopisů. Růst výnosů na dluhopisech je příznivou informací pro pojišťovací sektor, protože příjmy z finančních operací jsou hlavním zdrojem tvorby čistého zisku.

Příští týden bude pro domácí trh zkrácený z důvodu čtvrtečního státního svátku. Investoři se v povolebním týdnu zaměří na vyhodnocení možného vlivu Trumpovy politiky na jednotlivá odvětví a na makroekonomická data. V podstatě se vše vrátí k běžnému průběhu. \"Pro příští týden máme neutrální výhled,\" uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK