Hlavní program Česko-čínského fóra bude dnes na Pražském Hradě

15.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Dnes se na Pražském Hradě uskuteční hlavní program Česko-čínského investičního fóra. Program zahájí premiér Bohuslav Sobotka a zástupci čínských kantonů. Ke klíčovým agendám jednání bude patřit rozvoj příležitostí v cestovním ruchu, průmyslu, energetice, elektronickém obchodování a potravinářství, řekl v pondělí prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Na fóru bude představena iniciativa nová Hedvábná stezka 21. století jako platforma pro rozvoj spolupráce 16 zemí střední a východní Evropy a Číny, k níž se ČR připojila loni v říjnu. Před týdnem se skupina v lotyšské Rize dohodla na vytvoření investičního fondu na podporu společných projektů. \"Od fóra si slibujeme, že čínští investoři jej využijí pro představení svých investičních záměrů,\" řekl Tvrdík.

Celkem se akce, která začala v pondělí, zúčastní asi tisícovka hostů. Z toho polovina je z Číny, stovka ze 13 zemí střední a východní Evropy a 400 z Česka. Není vyloučeno, že se v souvislosti s fórem uskuteční protestní akce, poukazující na hodnotu lidských práv a jejich porušování v Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK