Ekonomiku zpomalilo podle analytiků čerpání peněz z fondů EU

15.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Nižší růst ekonomiky ve třetím čtvrtletí je podle analytiků způsoben vyšší loňskou srovnávací základnou kvůli čerpání peněz z EU. Dalším faktorem je slabší výkon průmyslu v letních měsících. Vyplývá to z dnešních vyjádření analytiků. V dalším čtvrtletí by ale podle ekonomů mohl růst ekonomiky mírně zrychlit a za celý rok ekonomika poroste o zhruba 2,5 procenta.

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle předběžných dat Českého statistického úřadu zpomalila meziroční růst na 1,9 procenta z 2,6 procenta ve druhém čtvrtletí. Jde o nejpomalejší růst za dva a půl roku. Mezičtvrtletně stoupl hrubý domácí produkt o 0,3 procenta a zrychlil tak z předchozích 0,9 procenta.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel upozornil, že stejný vývoj zaznamenávají ostatní ekonomiky v regionu. \"Meziroční propady mají shodný základ. Tím je cyklus čerpání prostředků z evropských fondů, který vyvrcholil v loňském roce; spolufinancování projektů z EU se však letos v podstatě zastavilo. Loni se tak vytvořila vysoká srovnávací základna, která brzdí meziroční růst v letošním roce,\" uvedl.

\"Zpomalování meziroční dynamiky růstu souvisí s vyšší srovnávací základnou z minulého roku, slabší investiční aktivitou a zpomalováním průmyslu,\" dodal hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Meziroční růst HDP ve třetím čtvrtletí bude podle něj pravděpodobně nejnižší v letošním roce. \"V příštím čtvrtletí by měla ekonomika opět mírně zrychlit a za celý rok očekáváme růst HDP kolem 2,5 procenta,\" dodal.

I podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče je oslabení růstu přechodné. \"Statisticky i nadále působí negativně efekt meziročního srovnání investičních výdajů v české ekonomice. Tyto výdaje loni rostly velmi robustně s tím, jak Česká republika silně čerpala prostředky z evropských fondů. S nájezdem na nové finanční období je letos čerpání těchto prostředků relativně menší, což se projevuje právě na investičních výdajích a růst HDP takto zpomaluje,\" uvedl.

Pozitivní zprávou podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského je, že se česká ekonomika udržela na dráze přibližování úrovně k vyspělým zemím Evropy. \"Předběžné odhady HDP zemí eurozóny totiž ukazují, že si v průměru zachovaly stabilní tempo růstu z druhého kvartálu, které ovšem za českým zaostává,\" uvedl.

Dnešní data také podle analytika ČSOB Petra Dufka ukázala, že za průmysl nemá česká ekonomika žádnou adekvátní náhradu. \"Když výrazně zpomalí průmysl, není zdá se nic, co by jeho výpadek mohlo z pohledu růstu HDP nahradit,\" upozornil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK