Důvěra investorů v německou ekonomiku v listopadu stoupla

15.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. listopadu (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v listopadu výrazně zlepšila, její index vystoupil na 13,8 bodu z říjnových 6,2 bodu. Vyplývá to z výsledků průzkumu institutu ZEW. Ekonomové v anketě agentury Reuters přitom očekávali mnohem mírnější nárůst indexu, a to na 8,1 bodu.

Údaje institutu ZEW signalizují, že investoři jsou optimističtí ohledně vyhlídek německé ekonomiky, navzdory překvapivému vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách ve Spojených státech. Šéf institutu ZEW Achim Wambach nicméně upozornil, že po amerických volbách došlo k určitému zhoršení ekonomické nálady.

Průzkum institutu ZEW zahrnující 206 investorů a analytiků se uskutečnil od 31. října do 14. listopadu. Prezidentské volby ve Spojených státech se konaly 8. listopadu.

Německý statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve třetím čtvrtletí vzrostl o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům. Tempo růstu tak zpomalilo na polovinu z 0,4 procenta ve druhém kvartálu, ekonomiku brzdil zejména slabší export.

Analytik Carsten Brzeski z ING Bank dnes upozornil, že německá ekonomika by mohla utrpět znatelnou újmu, pokud se Spojené státy skutečně uchýlí k většímu využívání protekcionistických opatření, jak během své předvolební kampaně sliboval Trump. Spojené státy jsou největším obchodním partnerem Německa.

Německá ekonomika nyní roste zejména díky domácí spotřebě, zatímco dříve byl jejím hlavním motorem export. Spotřebu domácností podporují příznivé podmínky na trhu práce a nízké úrokové sazby, státní výdaje tlačí vzhůru například uprchlická krize.

Německá vláda v říjnu zvýšila odhad celoročního růstu ekonomiky na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta. Německo by tak mělo vykázat nejsilnější růst za posledních pět let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK