Maloobchodní tržby v USA v říjnu pokračovaly v silném růstu

15.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. listopadu (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech v říjnu znovu nad očekávání rostly a růst prodeje za poslední dva měsíce byl nejvyšší za dva měsíce od roku 2014. Proti předešlému měsíci se tržby zvýšily o 0,8 procenta po zářijovém vzestupu o jedno procento. Uvedlo to dnes americké ministerstvo obchodu. Údaje dál zvýšily přesvědčení finančních trhů, že americká centrální banka (Fed) brzy zvýší úrokové sazby.

Ekonomové předpokládali čtvrtletní růst jen o 0,6 procenta. Meziročně se prodej zvýšil o 4,3 procenta.

Tržby hnaly vzhůru zejména nákupy automobilů a také stavebnin potřebných pro obnovu po hurikánu Matthew. Tržby z prodeje automobilů se zvýšily o 1,1 procenta, v září rostly o 1,9 procenta. O 2,2 procenta se v říjnu rovněž zvýšily tržby u benzinových pump díky vyšším cenám benzinu.

Fed by měl jednat o navýšení základní úrokové sazby na zasedání 13. - 14. prosince. Banka tento měsíc uvedla, že \"důvody pro zvýšení federálních úrokových sazeb dále sílí\", zůstanou ale stále na nestandardně nízkých úrovních. Úroky se naposledy zvyšovaly loni v prosinci po téměř deseti letech. Cílem Fedu je maximalizovat zaměstnanost a vytlačit meziroční inflaci ke dvěma procentům.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla o 2,9 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí ekonomové očekávají růst o 3,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK