Obchody na pražské burze byly dnes proti průměru dvojnásobné

15.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Objem obchodů s akciemi na pražské burze dnes byl 1,327 miliardy Kč, což je více než dvojnásobek průměrného obchodu za poslední rok. Důvodem byly podle analytiků oslovených ČTK výrazné obchody s akciemi O2 CR a Moneta Money Bank v souvislosti se změnami v indexu MSCI. Moneta je v něm zařazena nově, O2 CR tam překvapivě zůstala.

Moneta dnes otvírala se silným růstem a krátce po otevření se obchodovala se ziskem přes čtyři procenta těsně pod hranicí 90 Kč. Tato hodnota byla nejvyšší průběžnou hodnotou, na kterou se akcie od svého vstupu na trh dostala. Úvodní zájem souvisel s informací ohledně rebalance indexu MSCI, do jehož české verze byl bankovní titul nově zařazen, řekl ČTK analytik Fio Banky David Brzek. Tato zpráva byla ale trhem vesměs očekávána, takže akcie nakonec o veškeré denní zisky přišla a zavírala se ztrátou jednoho procenta na 85 Kč.

Zajímavostí je podle Brzka velmi vysoký objem téměř 700 milionů Kč, což je v rámci dnešního dne suverénně nejvyšší objem ze všech akcií na domácím trhu. Změny v indexu jsou platné od začátku prosince a vyšší objemy obchodu lze tedy očekávat i v následujících dnech, odhadl.

\"Pražská burza dnes měla jediného hlavního tahouna, kterým byly akcie O2 CR,\" upozornil analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Jejich zisk 5,5 procenta společně s mírným růstem akcií ČEZ byl dostatečný k tomu, aby pražský index PX zakončil prakticky na nule. Důvodem pohybu bylo oznámení o rebalanci indexu MSCI Czech Republic, v rámci kterého akcie O2 nakonec setrvají. Z reakce trhu je tak očividné, že spíše počítal s jejich vyřazením. O2 rovněž ráno oznámilo navýšení nakupovaného objemu v rámci programu zpětného odkupu v období do konce listopadu, podotkl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK