Americký Dow Jones na novém rekordu, technologický sektor oživuje

15.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy dnes dál posílily a Dow Jonesův index vystoupil na nové rekordní maximum. Wall Street podpořil zejména energetický sektor a z výprodejů minulých dní prudce oživily technologické akcie. Sedmidenní nárůst hlavních indexů byl nejdelší od července.

Dow Jonesův index v závěru obchodování stoupl o 0,29 procenta na 18.923,06 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 zpevnil o 0,75 procenta na 2180,39 bodu. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel se ziskem 1,10 procenta na 5275,52 bodu.

Růst vedl energetický sektor, který těžil z pětiprocentního přírůstku cen ropy a stoupl o více než dvě procenta. Oživení akcií technologických gigantů Microsoft, Amazon a Alphabet zvedlo index S&P pro technologický sektor o 1,5 procenta; tento sektor po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách ztratil přes tři procenta.

Ostatní sektory trhu, které po volbách zaznamenaly silný růst, se vesměs stabilizovaly. Investoři čekají podle agentury Reuters na podrobnosti Trumpovy politiky a sledují jeho nominace do budoucí vlády. Minulý týden Dow Jones získal 5,4 procenta a rostl nejvyšším tempem od konce roku 2011.

Na devizovém trhu se dolar držel blízko 11měsíčního maxima, na něž vystoupil v minulých dnech s podporou prudce rostoucích výnosů amerických státních dluhopisů. Trh dluhopisů se sice stabilizoval, americkou měnu ale podpořil nečekaně silný vzestup maloobchodních tržeb v USA.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, stoupl ke konci obchodování o 0,1 procenta na 100,22 body. Předtím vystoupil až na 100,26 bodu, tedy nejvýše od začátku loňského prosince, a získává nepřetržitě sedmý den za sebou.

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,0720 USD. Dolar proti japonskému jenu zpevnil o 0,8 procenta na 109,30 JPY a dostal se nejvýše za pět a půl měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK