Míra nezaměstnanosti v Británii klesla nejníže za 11 let

16.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. listopadu (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Británii v prvních třech měsících po referendu, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie, klesla na nejnižší hodnotu za 11 let. Britský statistický úřad dnes oznámil, že míra nezaměstnanosti se za období červenec až září snížila na 4,8 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že nezaměstnanost bude stejně jako v předchozím tříměsíčním období činit 4,9 procenta. Počet zaměstnaných se proti předchozímu období zvýšil o 49.000 na 31,8 milionu.

Britské ekonomice se podařilo odolat počátečnímu šoku po referendu, ve kterém se Britové rozhodli pro odchod z EU. Nyní si hospodářství vede lépe, než čekala tamní centrální banka a téměř všichni ekonomové z privátní sféry. Očekává se ale, že nezaměstnanost se bude zvyšovat, protože firmy stále čekají na vyjasnění budoucích vztahů Británie s EU, což by mohlo trvat roky.

Britská centrální banka předpokládá, že v příštích dvou letech bude nezaměstnanost činit v průměru 5,6 procenta. Průzkum institutu CIPD mezi zaměstnavateli pak ukázal, že firmy koncem letošního roku omezily plány na přijímání nových zaměstnanců.

Statistický úřad zároveň oznámil, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se v říjnu zvýšil o 9800, což je nejvyšší nárůst od května. Zářijový údaj pak byl zpřesněn směrem vzhůru na 5600 z původních 700 žadatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK