Americký akciový index Dow Jones klesl po sedmi růstech za sebou

16.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. listopadu (ČTK) - Dow Jonesův index amerických akcií dnes mírně klesl po předchozích sedmi nárůstech za sebou. Dolů ho stáhly akcie finančních společností, které mu v předchozích dnech naopak výrazně pomáhaly k růstu. Akcie technologických podniků dnes nicméně posilovaly, vzhůru zamířil například softwarový gigant Microsoft či internetový obr Google.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,29 procenta a uzavřel na 18.868,14 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,16 procenta na 2176,94 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se však zvýšil o 0,36 procenta a obchodování zakončil na 5294,58 bodu.

Dow Jonesův index v uplynulých dnech opakovaně posunoval vzhůru své rekordní maximum. Za jeho růstem stály zejména akcie bank a dalších podniků, které by mohly těžit z vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách.

Na akciovém trhu nicméně panuje nejistota ohledně toho, jak velkou část předvolebních slibů Trump zrealizuje. Investoři se rovněž připravují na předpokládané zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou.

\"Od voleb jsme viděli prudký růst akciového trhu. Nyní je čas na velmi uvážlivé zhodnocení situace,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Brad McMillan ze společnosti Commonwealth Financial. \"Trh do cen velmi rychle započítal velmi optimistický scénář, nyní se však objevují určité pochybnosti,\" dodal Steven Chiavarone z firmy Federated Investors Global Allocation Fund.

Na devizovém trhu se dnes dolar vyšplhal na téměř čtrnáctileté maximum vůči koši předních měn a na roční maximum vůči euru. Americkou měnu tlačí vzhůru vyšší výnosy dluhopisů vlády Spojených států, které jsou důsledkem očekávání, že Trumpova obchodní a rozpočtová politika vyvolá růst inflace.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil až na 100,57 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od dubna 2003. Jednotná evropská měna vůči dolaru poprvé od začátku loňského prosince sestoupila pod 1,07 USD.

V závěru obchodování v New Yorku vykazovalo euro vůči dolaru pokles o zhruba 0,4 procenta na 1,0680 USD. Podle řady analytiků a obchodníků by jednotná evropská měna mohla sestoupit až k 1,05 USD. \"Může se dolar dostat na paritu s eurem? Jsme od ní vzdáleni jen sedm či osm procent, takže pravděpodobně ano,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Adnan Akant ze společnosti Fischer Francis Trees and Watts.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK