Provozní zisk maloobchodní Ahold Delhaize stoupl o 4,3 procenta

17.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 17. listopadu (ČTK) - Maloobchodní společnosti Ahold Delhaize, která působí i v České republice, stoupl ve třetím čtvrtletí očištěný provozní zisk o 4,3 procenta na 513 milionů eur (13,9 miliardy Kč). Výsledky však zaostaly za očekáváním analytiků kvůli slabšímu výkonu ve Spojených státech způsobenému poklesem cen a silnou konkurencí.

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali v průměru zisk až 525 milionů eur. Čisté tržby se zvýšily o 2,6 procenta procenta na 14,5 miliardy eur. Při konstantních směnných kurzech vzrostly o 2,9 procenta.

Nizozemský Ahold dokončil fúzi s belgickou společností Delhaize v hodnotě 9,8 miliardy eur na konci června. Sloučená skupina je čtvrtým největším maloobchodním řetězcem v Evropě. Výsledky za třetí čtvrtletí jsou prvními výsledky zveřejněnými za sloučenou skupinu. Údaje za loňský rok byly upraveny, aby braly v úvahu výsledky za celou skupinu.

Ve střední a jihovýchodní Evropě, kam spadá i Česká republika, očištěný provozní zisk stoupl o 27,3 procenta na 56 miliard eur a čisté tržby se zvýšily o 8,4 procenta na 1,34 miliardy eur. K růstu tržeb přispěly nové obchody, vyšší však byly i tržby v obchodech otevřených nejméně rok.

Ahold i Delhaize mají podobné aktivity - jejich kořeny jsou v Beneluxu, působí ve střední a východní Evropě a velkou část tržeb vytvářejí v USA. Jejich spojením vznikl největší maloobchodní řetězec v zemích Beneluxu a jeden z největších ve Spojených státech.

Ahold vstoupil na český trh v roce 1990. V současné době podle svých internetových stránek v České republice zaměstnává více než 17.500 lidí. Společnost Delhaize v minulosti na českém trhu provozovala supermarkety Delvita, v roce 2007 je ale prodala německé maloobchodní skupině REWE Group.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK