Mexiko zvýšilo sazby, snaží se zastavit propad pesa

17.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko 17. listopadu (ČTK) - Mexická centrální banka dnes zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Snaží se tím zastavit propad kurzu pesa, které začalo prudce klesat minulý týden po zvolení Donalda Trumpa americký prezidentem. Peso ale na dnešní rozhodnutí banky reagovalo poklesem.

Kurz pesa po zprávě ztratil asi jedno procento na 20,40 MXN za dolar. Analytici půlprocentní zvýšení základní sazby sice očekávali, ale finanční trhy sázely na zvýšení o nejméně 0,75 procentního bodu.

Peso se v obavách z hluboké nejistoty a z možných střetů Mexika s novou americkou vládou po volbách v USA propadlo až o 13 procent. Za celý minulý týden ztratilo celkově osm procent, tento týden už ale mírně oživilo a před dnešním rozhodnutím banky získávalo asi dvě procenta.

Trump šel do voleb se slibem zrušit nebo výrazně přehodnotit dohodu NAFTA o volném obchodu USA s Mexikem a Kanadou. Prohlašoval také, že proti nelegální imigraci z jihu postaví na hranici s Mexikem zeď, jejíž výstavbu zaplatí sami Mexičané.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK