Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 1,8 procenta

18.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, od minulého pátku index PX klesl o 1,8 procenta na 884,4 bodu. Největší růst zaznamenaly akcie mediální společnosti CME, nejhůře se vedlo cenným papírům Komerční banky, vyplývá z výsledků burzy. Předchozí týden akcie posílily o téměř procento.

\"Finanční trhy v mnoha ohledech protáhly trend, který odstartovaly americké volby předchozí týden. Za celý týden americké akciové indexy rostly kolem jednoho až dvou procent a jsou na hranici historických maxim. Evropské akcie zůstaly bez větší změny. Pražská burza naopak minulý týden pozvolně ztrácela,\" popsal dění analytik J&T Banky Milan Lávička.

Hlavní událostí na pražské burze byl prodej 18procentního podílu GE v Moneta Money Bank za 81 Kč na akcii. Z dlouhodobějšího pohledu jde o pozitivní zprávu, jelikož riziko nabídky akcií mohlo některé investory odrazovat. V pondělí bylo podle očekávání oznámeno, že bude titul ke konci měsíce zařazen do indexu MSCI. Její akcie reagovaly na transakci poklesem až na 82 Kč a při velmi vysokých objemech obchodů zakončily týden se ztrátou 2,5 procenta na 82,6 Kč.

Ještě prudší propad předvedla Komerční banka (minus 5,5 procenta), která se stala největším propadákem uplynulého týdne. Důvodem může být částečně přesun investorů do akcií Monety.

Oznámené nové složení MSCI indexů bylo naopak pozitivní pro operátora O2 CR, u kterého se dlouho spekulovalo, zda bude z indexu vyřazen, či nikoliv. Akcie nakonec v indexu zůstala a zakončila týden růstem o 5,5 procenta. Nejvíce rostoucí akcií týdne byla CME, která posílila o 6,6 procenta. Za růstem nebyla žádná zpráva. V zámoří, kde se akcie primárně obchoduje, byl pohyb minimální, nicméně vzhledem k rychle posilujícímu dolaru vzrostla cena v korunovém vyjádření.

V nadcházejícím týdnu bude v Praze pokračovat výsledková sezona. Z makroekonomického pohledu je nadcházející týden poměrně chudý. Vzhledem ke Dni díkůvzdání bude obchodní týden v USA kratší, upozornil Lávička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK