Stát vybral tři lokality pro vznik nových průmyslových zón

20.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Nové průmyslové zóny by mohly vzniknout s podporou státu v letech 2017 až 2022 u Chebu, Veselí nad Moravou a v Moravských Budějovicích. Počítá s tím materiál, který ve středu opět projedná vláda. Celkové náklady by činily 765 milionů korun, maximální dotace ze státního rozpočtu by neměla přesáhnout 573 milionů korun. Původní návrh počítal i s lokalitou u Veselí nad Lužnicí.

\"Státem připravené průmyslové zóny jsou společně se systémem investičních pobídek možností, jak do České republiky přilákat strategické investice, jež významně podmiňují hospodářský rozvoj a zaměstnanost,\" uvádí v materiálu ministerstvo průmyslu a obchodu.

Uvažovaná lokalita pro průmyslovou zónu Cheb II je východně od města v katastrálních územích Dolní Dvory a Dřenice u Chebu. Rozloha je 142 hektarů. Lokalita pro průmyslovou zónu Veselí nad Moravou o celkové rozloze 31 hektarů se rozkládá v okrajové jihovýchodní části města mezi komunikacemi v ulici Kollárova a Blatnická. Uvažovaná lokalita pro zónu Moravské Budějovice je v západní části obce a má rozlohu 31 hektarů.

Ze seznamu vypadla po protestech ministerstva zemědělství průmyslová zóna Veselí nad Lužnicí o celkové rozloze zhruba 132 hektarů, jihozápadně od města za budoucí dálnicí D3. Tato oblast je pro zónu podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nepřijatelná kvůli vysoké kvalitě půdy. Do nejužšího výběru se také nedostaly Kutná Hora, Rokycany, Hladké Životice a Sokolov - Staré Sedlo.

Stát od roku 1998 podpořil stavbu 104 průmyslových zón a související infrastruktury či zvýhodněný převod pozemků ze Státního pozemkového úřadu v rámci Programu na podporu rozvoje průmyslových zón. Audit v zónách, které stát podpořil, ukázal obsazenost investory z 82 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK