Dolarový index po deseti seancích růstu oslabuje

21.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. listopadu (ČTK) - Americký dolar ukončil růst, který trval deset seancí za sebou, a oslabuje. Pokles je však podle analytiků jen technickou korekcí a výhled dolaru podle nich zůstává pozitivní.

Kolem 17:15 SEČ dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,5 procenta na 100,93 bodu. Dolar vůči euru oslabil o 0,4 procenta na 1,0627 USD, zatímco k jenu zůstal téměř beze změny na 110,94 JPY. Euro vůči jenu posílilo o 0,4 procenta na 117,90 JPY.

Z dnešního oslabení dolaru těžilo hlavně euro, které posílilo z pátečního 11měsíčního minima. Euro podpořil také nejnovější politický vývoj v Evropě, který zmírnil nejistoty kolem voleb v Německu a Francii v příštím roce. Za pozitivní považují investoři hlavně zprávu, že německá kancléřka Angela Merkelová bude v příštích volbách usilovat o čtvrté zvolení do funkce.

Dolarový index za posledních deset seancí stoupl o téměř pět procent. Investoři sázejí na to, že nově zvolený americký prezident Donald Trump zvýší fiskální výdaje, které podnítí inflaci a popoženou zvyšování úrokových sazeb v USA. Trhy také čekají, že centrální banka USA (Fed) na svém prosincovém zasedání zvýší úrokové sazby, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK