Ťok problém s účastí drah v tendrech zlehčuje, soudí Birke

21.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) zlehčuje problém s vyloučením státních Českých drah z výběrových řízení, soudí poslanec ČSSD Jan Birke. ČTK dnes napsal, že ministerstvo podle něho trestuhodně zaspalo, když záležitost se týká i regionální dopravy. Kraje budou moci podle Birkeho vyhlásit nabídková řízení už příští rok.

České dráhy se kvůli novému zákonu o veřejných zakázkách nemohou účastnit tendrů, protože mají akcie v jiné podobě, než norma vyžaduje. Ťok dnes uvedl, že problém s nezaknihovanými akciemi firmu z tendrů nevyřadí. Noví dopravci, kteří vzejdou ze soutěží, by podle něho měli začít jezdit nejdříve v letech 2018 a 2019. Minimálně rok potrvá, než ministerstvo dopravy soutěže vypíše, a bude tak dost času rozpor v zákonech vyřešit, řekl ministr ČTK.

\"Času na přijetí novely zákona o veřejných zakázkách nebo změnu zákona o Českých drahách je v tuto chvíli zoufale málo,\" reagoval Birke. Problém zaknihování akcií Českých drah se netýká jen dálkové dopravy, upozornil. \"Právě v regionální dopravě jsou už dnes vyhlášena takzvaná notifikační řízení. To znamená, že kraje mohou již v roce 2017 vyhlásit nabídková řízení a České dráhy se těchto soutěží nebudou moct zúčastnit,\" tvrdí Birke.

Situací by se podle něho měl zabývat sněmovní hospodářský výbor. Poslanec soudí, že nejzazší termín pro přijetí legislativních úprav je květen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK