Kunovická Aircraft Industries chce příští rok vyrobit 12 letadel

22.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kunovice (Uherskohradišťsko) 22. listopadu (ČTK) - Kunovická firma Aircraft Industries (AI) chce v příštím roce vyrobit 12 letadel. Prodat by navíc chtěla i čtyři letadla, která jí zůstanou rozpracovaná z letošního roku. Ve druhé polovině příštího roku by měly být rozpracovány také tři modernizované letouny L 410 NG (New Generation), řekla dnes ČTK generální ředitelka společnosti Ilona Plšková.

Aircraft Industries se v posledních dvou letech příliš nedařilo. Problémy firmy vznikly loni kvůli situaci v Rusku, kam posílá většinu strojů. Letadla z Kunovic na ruském trhu výrazně podražila kvůli oslabení rublu vůči dolaru. Loni firma do Ruska nedodala jediný stroj, celkem prodala čtyři letadla do Bangladéše a Alžírska. Letos dodala jen pět letadel, všechna do Ruska.

Podle Plškové by v příštím roce měla být situace lepší. Na ruský trh by měla firma dodat zhruba pět letadel. Další kontrakty jsou podle generální ředitelky rozpracované. \"Jasněji bude na konci prvního čtvrtletí příštího roku,\" uvedla Plšková. AI se snaží svá letadla uplatnit po celém světě, ve hře jsou například dodávky do Indonésie, Íránu, Indie, Bangladéše či Nepálu. Úspěchem zatím neskončila jednání o vstupu na čínský trh.

Letos od května do října AI čelila insolvenčnímu řízení. V září navíc její odbory držely týden stávkovou pohotovost. Důvodem byla obava z přesunu továrny do Ruska a také dluh firmy vůči zaměstnancům v podobě neuhrazených benefitů. Odbory stávkovou pohotovost odvolaly po uhrazení dluhu. Na jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) pak majitelé AI slíbili, že výroba letadel L-410 v závodu v Kunovicích zůstane zachována.

Problémy se projevily i na počtu zaměstnanců. Podle Plškové jich AI měla před insolvenčním řízením přes 1000, nyní jich je kolem 900. Přes 100 lidí je navíc zapůjčeno v jiných firmách a kolem stovky osob zůstává doma na 60 procent mzdy. Podle odborového předáka Josefa Mikuly se situace zlepšuje a od listopadu se lidé do práce vracejí. Doma jich podle něj bylo dříve až téměř 300. Odbory se s vedením společnosti dohodly, že od ledna příštího roku dostanou zaměstnanci přidáno 350 korun měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK