Sobotka se chce kvůli platům v Aholdu setkat s velvyslancem

22.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se bude chtít kvůli mzdám v řetězci Ahold sejít s nizozemským velvyslancem. Odboráře, kteří chtějí letos přidat 1000 korun a v příštím roce sedmiprocentní zvýšení mezd, podpořil. Dnes to uvedl na tiskové konferenci. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly jsou mzdy na pozicích pokladních a skladníků v Aholdu druhé nejnižší, hůře je na tom jenom řetězec Hruška.

\"Chci se sejít s holandským velvyslancem, chci ho požádat, aby intervenoval u majitele společnosti,\" řekl Sobotka. Požadavek odborů označil za umírněný.

Podle odborů pobírají provozní zaměstnanci Aholdu 12.500 korun hrubého včetně příplatků. Tyto údaje však společnost, která zaměstnává v ČR zhruba 17.000 lidí, popírá. Její zástupci se chtějí sejít s premiérem a sdělit mu svůj pohled na kolektivní vyjednávání. Podle firmy mzda činí 15.500 korun včetně takzvané variabilní složky, kterou Ahold začal uplatňovat začátkem letošního roku. \"Ještě dnes jsme požádali pana premiéra o schůzku, na které mu rádi poskytneme plný obrázek o situaci včetně korektních čísel a plánů,\" uvedl v tiskové zprávě mluvčí Aholdu Jiří Mareček. Sobotka řekl, že se se zástupci firmy sejde.

Zaměstnancům společnosti letos od 1. března vzrostly mzdy o tři procenta, což podle předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáty Burianové představuje u typického zaměstnance růst o 250 korun měsíčně. Současné platy tak dosahují poloviny průměrné mzdy v Česku a jsou podle odborů o málo vyšší, než je současná minimální mzda 9900 korun. Platy na obdobných pozicích v rámci jiných řetězců jsou údajně o zhruba třetinu vyšší.

Části zaměstnanců podle společnosti vzrostly mzdy i k začátku října. Mělo jít o loajální zaměstnance, kteří jsou ve společnosti více než pět let. Navýšení se dotklo téměř 2500 pracovníků na provozních pozicích a mzda se jim zvýšila o 4,4 procenta v průměru, uvedla již dříve firma.

Většina velkých obchodních řetězců v ČR v poslední době zlepšila hospodaření. Ahold v letošním prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 75 procent na sedm milionů eur (zhruba 189 milionů Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK