Počet účastníků doplňkového penzijního spoření přesáhl 500.000

23.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Počet účastníků doplňkového penzijního spoření v účastnických fondech koncem třetího čtvrtletí přesáhl půl milionu, což je od začátku roku růst o 36 procent. Celkem si v některém z fondů penzijních společností spořilo na důchod 4,543 milionu účastníků, z toho 4,042 milionu v transformovaných fondech. Do těch již nelze vstupovat, proto v nich počet účastníků pozvolně ubývá. ČTK o tom informovala Asociace penzijních společností.

Penzijní společnosti koncem září spravovaly ve fondech třetího pilíře 373,3 miliardy Kč, z toho v transformovaných fondech 357,5 miliardy a v účastnických fondech 15,85 miliardy Kč. Objem spravovaných peněz od začátku roku v transformovaných fondech vzrostl o 5,4 procenta a v účastnických fondech o 56 procent.

\"Ukazuje se, že o vstup do nových účastnických fondů a spoření na penzi je stále větší zájem. Velmi populární je spoření pro děti, počet dětských smluv se blíží k deseti tisícům. Ukazuje se také to, že rodiče dětem spoří stále větší částky. Aktuálně je průměrný příspěvek 577 korun měsíčně, a přibližuje se tak úložce, kterou si spoří dospělí sami pro sebe. Ta mírně převyšuje 600 korun,\" uvedl prezident asociace Aleš Poklop.

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo na konci třetího čtvrtletí k penzijnímu nebo doplňkovému spoření 939.500 účastníků, tedy 20,7 procenta z celkového počtu. V účastnických fondech vzrostl ve sledovaném čtvrtletí počet účastníků s příspěvkem zaměstnavatele o 9,3 procenta. Zatímco průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění činil 31 Kč měsíčně, v případě doplňkového penzijního spoření dosáhl 807 Kč měsíčně.

Skladba majetku v transformovaných fondech nedoznala výrazných změn. Na 90 procent tvoří dluhopisy, 7,4 procenta majetku bylo umístěno na peněžním trhu včetně termínovaných vkladů, 1,9 procenta v akciích a podílových listech.

Kumulovaný hospodářský výsledek fondů penzijních společností za tři čtvrtletí dosáhl 2,273 miliardy Kč, tedy o 856 milionů Kč více proti předchozímu čtvrtletí. K tvorbě zisku přispěly zejména transformované fondy, které vzhledem ke své dlouhodobosti a historické skladbě majetku neovlivňuje tolik současný vývoj na kapitálových a finančních trzích. Výkonnost účastnických fondů přechodně kolísá. Účastnické fondy samy vytvořily zisk 111 milionů Kč

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření pro účastnické fondy. Toto spoření je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno přes 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK