Textilce Pegas klesly tržby za tři čtvrtletí o sedm pct na 4,3mld

24.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Znojmo 24. listopadu (ČTK) - Znojemskému výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens klesly za tři čtvrtletí tržby meziročně o sedm procent na 157,8 milionu eur (4,3 mld Kč). Důvodem je negativní vliv poklesu ceny polymerů, tedy vstupního materiálu. O více než pětinu na 13 milionů eur (351 mil. Kč) se snížil čistý zisk, provozní však rostl, vyplývá z tiskové zprávy, kterou dnes společnost zveřejnila.

Ceny polymeru jsou od začátku roku víceméně stabilní a pohybují se na dlouhodobých minimech. Proto byl negativní dopad přenosového mechanismu cen polymerů, které v prvních devíti měsících loňského roku rostly v porovnání se stabilním vývojem cen v letošním roce, menší. \"V této souvislosti je však nutné poznamenat, že dlouhodobě nízké ceny polymeru mají vzhledem k nastavení přenosového mechanismu negativní dopad do hospodaření,\" uvedl ve zprávě mluvčí Jan Židek. Vliv mechanismu přenesení cen polymerů vyplývá z toho, že firma cenu vstupního materiálu, který nakupuje od rafinerií, přefakturovává na zákazníka se zhruba tříměsíční prodlevou.

S provozním ziskem rostl proti loňsku i ukazatel EBIDTA (zisk před započtení daní, úroků a odpisů), a to o 14,6 procenta na 34,1 milionu eur (922 mil. Kč). Růst souvisí s přeceněním akciového opčního programu a také s růstem objemu výroby o 1,5 procenta. \"Prodeje se spolu s výrobou držely na solidní úrovni a nedošlo tedy k výrazné změně skladových zásob hotových výrobků, které se nám nadále daří držet na optimální úrovni,\" uvedl generální ředitel František Řezáč.

Připomněl také dokončení skladové a výrobní haly ve Znojmě začátkem podzimu, nyní se instaluje nová výrobní linka. Do provozu by měla být spuštěná v polovině příštího roku, díky ní bude možné navýšit objem produkce.

Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku a zaměstnává 570 lidí, v ČR má závod ještě v Bučovicích. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají nejen pro hygienu, ale i ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK