Podnikatelská důvěra v Německu se drží nejvýše za dva a půl roku

24.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. listopadu (ČTK) - Podnikatelská důvěra v Německu v listopadu zůstala na nejvyšší úrovni za zhruba dva a půl roku. Vyplývá to z průzkumu institutu Ifo. Údaje signalizují, že šéfové německých podniků jsou i nadále optimističtí ohledně vyhlídek největší evropské ekonomiky, a to navzdory rostoucí politické nejistotě.

\"Důvěra v německou ekonomiku zůstává na dobré úrovni,\" uvedl šéf institutu Ifo Clemens Fuest. \"Vypadá to, že zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států prozatím nemělo na německou ekonomiku větší vliv,\" dodal.

Index podnikatelské důvěry, který je založený na průzkumu mezi zhruba sedmi tisícovkami německých firem, v listopadu zůstal na říjnových 110,4 bodu. To představuje nejvyšší úroveň od dubna 2014. Říjnovou hodnotu indexu institut Ifo v dnešní zprávě mírně upravil z původně ohlášených 110,5 bodu.

Podle ekonoma institutu IFO Klause Wohlrabeho údaje signalizují, že hrubý domácí produkt Německa by ve čtvrtém čtvrtletí mohl stoupnout o 0,5 procenta, což by znamenalo celoroční růst o 1,9 procenta. Spolkový statistický úřad dnes potvrdil, že ve třetím čtvrtletí hospodářský růst zpomalil na 0,2 procenta z 0,4 procenta ve druhém kvartálu.

Německá vláda v říjnu zvýšila odhad letošního růstu ekonomiky na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta. Německo by tak mělo vykázat nejsilnější růst za posledních pět let. Ke zlepšení prognózy přispěly vyšší státní výdaje na migranty, nižší ceny ropy a slabší euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK