Babišovy návrhy změn spustily další ostrou debatu o EET

24.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Ostrou politickou debatu vyvolaly možné změny v elektronické evidenci tržeb (EET), se kterými přišel na středeční koaliční radě ministr financí Andrej Babiš (ANO). Předseda hnutí ANO tvrdí, že jeho návrhy dopadnou až na další fázi EET příští rok v dubnu a systém bude podle plánu částečně spuštěn 1. prosince. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale kritizoval, že resort s návrhy přichází pozdě, nelíbila se mu ani forma jejich oznámení. Po Babišovi chce, aby na pondělním zasedání vlády předložil, jaké by byly dopady uvažovaných úprav. Pravicová opozice tvrdí, že systém není dobře připraven a chce jeho omezení, případně zrušení.

Babiš chce příští týden ve Sněmovně v rámci projednávaného daňového balíčku navrhnout, aby z evidence tržeb mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250.000 korun. Podle Babiše jde o možnost, nikoli výjimku. Další změna spočívá v tom, že evidenci tržeb by v e-shopech nepodléhaly platby kartou prostřednictvím internetu.

Sobotka dnes novinářům řekl, že se návrhy bude v pondělí zabývat vláda. Babiše premiér vyzval, ať vyčíslí možné finanční dopady uvažovaných změn. Ministr by měl také ostatní členy vlády informovat, zda nepřijde s dalšími úpravami. Sobotka kritizoval, že předseda hnutí ANO s návrhy přišel až v závěru večerní koaliční rady. Ta krátce poté skončila a premiér novinářům řekl, že ho Babišovo chování znepokojilo a rozčílilo. Dnes označil Sobotka postup svého vicepremiéra za chaotický, neseriózní a neprofesionální.

Stejně jako Babiš ale Sobotka nevidí důvod pro odkládání EET. Věří ujištěním ministra, že vše je připraveno, má však pocit, že podobné návrhy se objevují proto, že na ministerstvu financí roste před spuštěním první fáze EET nervozita. Babiš dnes ujistil, že přes navrhované změny začne první fáze zavádění EET platit beze změn.

Pravicová opozice, která kritizovala zavádění EET v průběhu celého legislativního procesu, považuje debaty způsobené Babišovými návrhy za důkaz, že systém není dobrým krokem. TOP 09 vládu vyzvala, ať celý projekt zastaví. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že jeho strana přijde s návrhem, který EET kompletně zruší. Šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík uvedl, že vláda mohla \"likvidačním dopadům zákona předejít\", kdyby se nad nimi zamyslela. Strana stojí o vynětí drobných živnostníků ze systému.

Podle aktuálního průzkumu Unie malých a středních podniků mezi 900 firmami se dvě třetiny dotazovaných, kterých se zavedení EET týká od 1. prosince letošního roku, se obávají komplikací v chodu svého podniku. Pětina podnikatelů v oblasti drobných služeb a pohostinství zvažuje ukončení podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK