Počet nezaměstnaných ve Francii klesl v říjnu na dvouleté minimum

24.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 24. listopadu (ČTK) - Počet nezaměstnaných ve Francii se v říjnu snížil na nejnižší úroveň za dva roky. Plyne to z dnešních údajů francouzského ministerstva práce. Zpráva by mohla podpořit prezidenta Françoise Hollandea, který se nyní rozhoduje, zda bude znovu kandidovat v jarních prezidentských volbách.

Počet lidí registrovaných jako nezaměstnaní se proti září snížil o 0,3 procenta na 3,478.800 a byl nejníže od října 2014. Za poslední rok se tento ukazatel snížil o 2,8 procenta.

Hollande se zavázal, že se příští rok nebude ucházet o druhý prezidentský mandát, pokud nezačne počet lidí bez práce vykazovat stabilní sestupný trend. Očekává se, že hluboce nepopulární socialistický prezident zveřejní své rozhodnutí ke konci prvního prosincového týdne.

\"Sváděli jsme tuto bitvu několik let a nyní to přináší ovoce,\" řekl Hollande novinářům krátce po zveřejnění dnešních údajů. I přes postupné zlepšování trhu práce v posledním roce je však počet nezaměstnaných v zemi stále o 630.100 vyšší než v květnu 2012, kdy se Hollande ujal funkce.

Ve třetím čtvrtletí vzniklo ve Francii 52.200 pracovních míst, což bylo nejrychlejší tempo jejich tvorby od začátku světové finanční krize v roce 2007, uvedl před dvěma týdny statistický úřad INSEE. Francouzská vláda se snaží povzbudit soukromý sektor k tvorbě nových pracovních míst reformou zákoníku práce, která usnadňuje přijímání i propouštění zaměstnanců. Změny zákoníku však vyvolaly vlnu protestů po celé Francii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK