Ministerstvo pro místní rozvoj podá rozklad proti pokutě od ÚOHS

25.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podá rozklad proti půlmilionové pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za to, že zadalo aktualizaci Národního elektronického nástroje (NEN) pro zadávání veřejných zakázek v rozporu se zákonem bez předchozího uveřejnění. Po dnešní bilanční schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to novinářům řekla šéfka MMR Karla Šlechtová (za ANO). S předsedou vlády se dohodla, že používání systému bude povinné zhruba v polovině příštího roku.

ÚOHS ministerstvo pokutuje kvůli tomu, že zadalo aktualizaci NEN bez předchozího uveřejnění. Portál Neovlivní.cz napsal, že už na jaře kritizoval zakázku na tento nástroj Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), protože projekt nepřinesl plánovanou úsporu veřejných peněz.

Antimonopolní úřad podle jeho mluvčího Martina Švandy vedle pokuty uložil zákaz plnění smlouvy na návrh společnosti QCM, která byla jedním z neúspěšných uchazečů a řízení iniciovala. Ministerstvo pochybilo podle ÚOHS mimo jiné i tím, že nevymezilo požadavky na předmět plnění v podrobnostech nezbytných pro zpracování nabídky. Tím diskriminovalo potenciální dodavatele, kteří neměli znalost systému.

Šlechtová dnes novinářům řekla, že rozhodnutí dostal resort před dvěma dny. \"My s tímto rozhodnutím nesouhlasíme a budeme podávat rozklad. Ten jsme povinni podat do 15 dnů, následně bude na předsedovi antimonopolního úřadu, jakým způsobem rozhodne,\" řekla. Spor podle ní nebude mít vliv na funkčnost nástroje. Nechala si zpracovat znalecký posudek a očekává \"souboj znalců\". \"Vyvrátíme veškeré negace, které tam jsou,\" dodala.

Sobotka řekl, že se nemá resort a vláda nechat odradit. \"Je potřeba pokračovat v rozvoji nástroje pro elektronické zadávání zakázek a dosáhnout toho, aby účast pro státní instituce v něm byla povinná co nejdříve,\" uvedl. Bude ale podle něj třeba přestát tlaky, neochotu a pohodlnost ve státní správě. Šlechtová řekla, že se s premiérem dohodla, že v povinnost začne platit zhruba v polovině příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK