Zeman u EET zmatky nevidí, pravicoví senátoři ji chtějí zrušit

25.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Politici i další zainteresované strany dnes pokračovali v diskusi kolem uvažovaných změn v elektronické evidenci tržeb (EET), se kterými přišel ve středu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Prezident Miloš Zeman řekl, že by si přál, aby byly výjimky z EET specifikovány dříve, zmatky v jejím zavádění však nevidí. Pravicoví senátoři chtějí koncem měsíce navrhnout zrušení EET, odbory systém celkově podporují, ale navrhované změny by podle nich mohly porušit princip rovných podmínek pro podnikání.

Zeman dnes na závěr své cesty po Ústeckém kraji řekl, že zákon o evidencí tržeb bude hodnotit podle jeho přínosu pro státní rozpočet. Návrhy ministra financí nepovažuje za zmatky. Jde podle něj o konkrétní objem výjimek. Připustil však, že by si přál, aby byly výjimky specifikovány dříve, nikoliv průběžně. Za slovo chce brát Babiše v jeho příslibu, že EET přinese do státní pokladny 18 miliard korun.

Babišův středeční návrh vyjmout z EET živnostníky, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční příjmy do 250.000 korun, ale i e-shopy v případě plateb kartou po internetu, vyvolal roztržku během koaliční rady. ČSSD kritizovala způsob, jakým Babiš o návrhu informoval, ale i to, že s ním přichází týden před ostrým startem systému. Věcně chce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věc probrat v pondělí při zasedání vlády, předseda hnutí ANO má do té doby vyčíslit, na kolik by změny stát přišly.

Pravicová opozice kritizovala EET během celého legislativního procesu a v reakci na Babišovy návrhy vybízela ve čtvrtek vládu znovu k úplnému zastavení projektu EET. V horní komoře Parlamentu dnes vznikla iniciativa senátorů, kteří chtějí koncem listopadu zrušení navrhnout. V komoře ale nemají na prosazení záměru dost hlasů. O zrušení, s nímž navíc neuspěla ani pravice ve Sněmovně, usilují ODS spolu se Starosty a nezávislými a senátorem Ivo Valentou, jehož dnes podpořila spřízněná Strana soukromníků.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) dnes označila návrh na vyjmutí malých podnikatelů z EET za v mnoha ohledech špatný a porušující princip rovných podmínek pro podnikání. Návrh je podle odborů ideálním nástrojem, jak se vyvázat z platby DPH. Odborům nevadí paušální daň, ale mají výhrady ke zproštění z povinnosti používat EET prakticky na základě jimi deklarovaného obratu. \"Přitom o jejich skutečném obratu prakticky nic nevíme,\" upozornili odboráři.

Česká obchodní inspekce dnes upozornila na to, že spotřebitelé mají při koupi zboží stále nárok na doklad o zakoupení. Chystaná povinná účtenka pro EET takový doklad nenahrazuje. Vystavení dokladu o zakoupení bude inspekce i nadále kontrolovat. Systém EET má být spuštěn v první fázi 1. prosince pro hotely a restaurace a měl by se týkat zhruba 40.000 podnikatelů. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK