Ropa výrazně zlevňuje, trh posuzuje očekávané kroky členů OPEC

25.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes klesají, oba hlavní typy odpoledne ztrácely asi dvě procenta. Dolů je tlačí jednak silný dolar, zejména ale nejistota, zda se členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na schůzce 30. listopadu ve Vídni skutečně dohodnou na omezení těžby.

Severomořská ropa Brent byla kolem 16:00 SEČ mírně nad 48 dolary a proti předchozímu závěru ztrácela asi 1,9 procenta. Americká lehká ropa WTI odepisovala 1,8 procenta na zhruba 47,10 USD za barel. Za celý týden však ceny ropy zaznamenaly nárůst skoro o čtyři procenta.

Většina expertů očekává, že OPEC na konci měsíce ve Vídni nějakou formu útlumu těžby dohodne, není ale jisté, zda to bude stačit. \"Reakce trhu s ropou závisí na důvěryhodnosti toho, co se dohodne,\" uvedli analytici americké investiční banky Jefferies. Trh s ropou se už více než dva roky potýká s přetlakem nabídky.

Ke snížení poptávky po ropě by mohl přispět silný dolar, který surovinu prodražuje investorům platícím jinou měnou.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 48,05 49,00 New York - Nymex WTI leden 47,09 47,96

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK