Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 0,4 procenta

25.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, od minulého pátku index PX klesl o 0,4 procenta na 888,1 bodu. Největší růst zaznamenaly opět akcie mediální společnosti CME, nejhůře se vedlo cenným papírům pojišťovací skupiny VIG, vyplývá z výsledků burzy. Předchozí týden akcie klesly o téměř dvě procenta.

\"Relativní klid uplynulého týdne přinesl jen velmi málo nových událostí, které by hýbaly finančním světem. Trh postupně zpracovával vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Především americké indexy z toho nadále významně profitovaly a dosáhly na nová historická maxima. Domácí index PX se zmiňovaného růstu nadále drží stranou,\" popsal vývoj na akciových trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla VIG s poklesem o 1,7 procenta na 525,9 Kč. VIG i přes neutrální výsledky lehce ubrala na pozitivním vývoji posledních dní. Důvod vidí Vaníček spíše v technické konsolidaci předešlého růstu, který byl podpořen vývojem na dluhopisovém trhu.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla CME s růstem o 5,8 procenta na 68 Kč. U firmy se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Důvodem pro růst v korunovém vyjádření bylo posilování amerického dolaru vůči koruně. Současně tomu zřejmě pomáhá i pozitivní nálada na zámořských trzích.

Příští týden bude podle Vaníčka rušno do středy, kdy končí listopad a dojde k rebalancování některých indexů. \"Očekáváme úpravy portfolií před koncem roku. Ve zbytku týdne se bude podle nás čekat na víkendové italské referendum o postavení Senátu v tamním legislativním procesu. Toto referendum je důležité, protože může být spjato až s předčasnými volbami. Pro příští týden tedy očekáváme vyšší rozkolísanost s vyšším objemem soustředěným do polovičky týdne a pak vyčkávání na víkend,\" uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK