Americké akcie dál zpevňují, indexy jsou na nových rekordech

25.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy zakončily zkrácený týden dalším vzestupem a všechny tři hlavní indexy uzavřely na nových rekordech. Obchodování bylo ale po čtvrtečním svátku slabší. Trh na prahu předvánoční sezony táhly vzhůru zejména akcie maloobchodních prodejců a producentů nejprodávanějších spotřebních produktů.

V závěru dnešního zkráceného obchodování Dow Jonesův index vzrostl o 0,36 procenta na 19.152,14 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 0,39 procenta na 2213,35 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,34 procenta a uzavřel na 5398,92 bodu. Během obchodování všechny tři indexy vystoupily i na průběžná maxima.

Za celý týden Dow Jonesův index vzrostl o 1,5 procenta, index S&P přidal 1,4 procenta a index Nasdaq zpevnil o 1,5 procenta.

Nejvíce dnes rostly akcie sektoru spotřebního zboží, jehož index posílil o 0,8 procenta, hlavně díky vzestupu akcií společnosti Coca-Cola nebo Procter & Gamble. Mírně posílil index maloobchodních prodejců a dobře si vedl i technologický sektor.

Americké akciové indexy stoupají od amerických prezidentských voleb na nová maxima v naději, že plány nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa na snižování daní a zvyšování výdajů na infrastrukturu podpoří hospodářský růst.

Na devizovém trhu dnes dolar proti hlavním měnám oslabil a sestoupil z maxima za téměř 14 let. Investoři na konci týdne poznamenaného svátkem v USA sbírali zisky z předešlých dvou týdnů dolarového růstu. Americkou měnu od Trumpova zvolení táhnou vzhůru vyhlídky na růst inflace a úrokových sazeb v USA.

Index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ke konci obchodování oslabil o 0,3 procenta a zaznamenal nejvýraznější jednodenní ztrátu od počátku listopadu. Dolar k euru klesl o 0,4 procenta na 1,0602 USD, jednotná evropská měna tak oživila z minima od března 2015, kde byla ve čtvrtek. Japonský jen vůči dolaru zpevnil o 0,3 procenta na 112,98 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK