Správa železnic přidělila kapacitu na trati do Brna RegioJetu

28.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) přidělila kapacitu na trati mezi Prahou a Brnem společnosti RegioJet. O shodné odjezdové časy usilovaly České dráhy. Správa železnic spoje podle zjištění ČTK dnes zanesla do interního systému a během dne rozhodnutí pošle dopravcům. České dráhy ani RegioJet se k přidělení kapacity na trati z Prahy do Brna dnes nechtěly vyjadřovat.

RegioJet bude moci od nového jízdního řádu vypravovat vlaky na trase Praha - Brno - Bratislava s odjezdy v 07:19 a 15:19. V 17:19 bude z Prahy vyjíždět spoj do Nového města u Uherského Hradiště. Ve směru z Brna do Prahy budou žluté vlaky soukromé společnosti vyjíždět v 06:09 a 07:09 a 17:09.

Státní České dráhy, které byly dosud jediným osobním železničním dopravcem na trase, se proti rozhodnutí mohou odvolat. Nebude to mít ale odkladný účinek a konkurenční společnost tak může s provozem začít.

Veřejnosti chce správce železnic výsledky prezentovat ve středu, tedy poslední možný den, do kterého musí rozhodnout, kdo bude na trase jezdit. Většina tratí nového jízdního řádu, který vstoupí v platnost 11. prosince, je známá od konce října s výjimkou právě této trasy. Jízdní řád se zanesenými žlutými vlaky zveřejnil začátkem listopadu vyhledávač spojení Idos.cz s tím, že jde o předběžná data dodaná ze SŽDC.

V srpnu ČD žalovaly Drážní úřad za to, že odmítl o jejich výhradách ohledně vstupu RegioJetu na trasu rozhodnout. Dráhy zároveň požadovaly, aby soud předběžným opatřením zakázal SŽDC dopravce na trasu pustit. Tento požadavek Českých drah ale Městský soud v Praze zamítl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK