Plzeňská kraj bude hospodařit s příjmy 4,98 mld a výdaji 5,43 mld

28.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 28. listopadu (ČTK) - Plzeňský kraj by měl příští rok hospodařit s příjmy 4,982 miliardy korun. Výdaje plánuje ve výši 5,43 miliardy korun. Rozpočet, který dnes schválila nová rada kraje na svém prvním jednání, je navržený jako schodkový. Důvodem je, že kraj bude čerpat evropské dotace v objemu přes 700 milionů korun, které musí nejdříve zaplatit a vracet se mu budou v letech 2018 a později. Z běžného hospodaření bude rozpočet v přebytku 78 milionů korun, řekli ČTK hejtman Josef Bernard (ČSSD) a jeho náměstkyně pro ekonomiku Marcela Krejsová (ODS). Rozpočet nezadluženého kraje budou schvalovat zastupitelé 19. prosince.

\"Nechceme si brát úvěry na předfinancování evropských projektů, protože nám peníze leží na účtech,\" uvedl Bernard. Předchozí krajská reprezentace nechala novému vedení \"v kase\" zhruba 1,2 miliardy korun ušetřených peněz. \"Z rezervního fondu se doplní 400 milionů a zbytek více než 300 milionů korun půjde z běžných příjmů,\" řekla náměstkyně. Peníze se kraji vrátí ve výši 80 až 85 procent po dokončení projektů s podporou EU.

Částku 723 milionů korun na dotované individuální projekty musel kraj započítat do výdajové části rozpočtu. Jde o peníze připravené do výzev ministerstva pro místní rozvoj na financování z fondů EU. \"Tyto finance musí být v rozpočtu rezervované kvůli tomu, aby subjekty vůbec mohly o dotace žádat,\" uvedla Krejsová. Podle ní je otázkou, zda se ale vůbec projekty podaří realizovat, protože žádné aktuální výzvy se nechystají, i když programové období začalo už v roce 2014. \"A rozpočtujeme rok 2017 a nic moc se nikde neděje,\" dodala.

Příjmy Plzeňského kraje v příštím roce mají být zhruba o půl miliardy korun vyšší, než je letošní plán. Byly zvýšené zejména o predikci ministerstva financí, které počítá díky stabilní ekonomice s růstem daňového inkasa o devět procent.

\"Ve výdajích jsme nejvíce navyšovali dopravu, a to zhruba o 220 milionů korun na plánovaných 2,225 miliardy,\" uvedla náměstkyně. Do silnic půjde 1,4 miliardy, což je jedna z nejvyšších částek v šestnáctileté historii kraje. Dopravní obslužnost regionu bude kraj stát přes 800 milionů korun, stejně jako letos. Dále se posílily kapitoly regionálního rozvoje na 138 milionů korun a sportu na 53 milionů. \"Mám radost z navýšení peněz do kultury (z letošních 12 milionů na 22 milionů Kč) a památkové péče, což je výrazná pomoc pro malé obce,\" uvedla Krejsová. Více peněz, 49 milionů, půjde na vodovody a kanalizace v obcích, což je meziročně o devět milionů korun více. Novým titulem budou dotace na cyklostezky 15 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK