Slovenský parlament schválil státní rozpočet, schodek má klesnout

29.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 29. listopadu (zpravodaj ČTK) - Slovenský parlament dnes schválil návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá s dalším snížením schodku veřejných financí. Odborníci upozornili na rizika rozpočtu, opozice obvinila koaliční vládu premiéra Roberta Fica z nedostatečného šetření.

Veřejný schodek by podle schválené předlohy měl v roce 2017 dosáhnout 1,29 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Pro letošní rok je deficit naplánován na 1,93 procenta výkonu ekonomiky.

Více peněz dostane v příštím roce například ministerstvo obrany. Země ale nadále nebude plnit závazek vynakládat na obranu dvě procenta HDP, v příštím roce by to mělo být 1,2 procenta výkonu ekonomiky.

Deficit samotného státního rozpočtu na hotovostním principu má dosáhnout zhruba dvě miliardy eur (54 miliard korun), což by znamenalo přibližně letošní plánovanou hodnotu.

Nezávislá rozpočtová rada, která dohlíží na veřejné finance, upozornila například na nadhodnocení nedaňových příjmů či očekávané nízké tempo růstu výdajů ve zdravotnictví a u samospráv, aniž byla uvedena úsporná opatření. Naplnění všech rizik by podle rady mohlo navýšit schodek veřejných financí v příštím roce na 1,6 procenta HDP.

Opozice tvrdila, že vláda nedostatečně šetří. Kabinet po nástupu do úřadu po březnových volbách odložil termín plánovaného dosažení vyrovnaného rozpočtu veřejné správy na rok 2019. Vláda již prosadila zachování nebo zvýšení některých daní a zvláštních odvodů a také snížení sazby daně z příjmů právnických osob od příštího roku na 21 ze současných 22 procent.

Slovenský státní rozpočet na rok 2017 vychází z růstu ekonomiky o 3,5 procenta, předpokládá snížení míry nezaměstnanosti na 8,5 procenta a návrat země k inflaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK