Restauratéři a hoteliéři začnou od čtvrtka evidovat tržby

29.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Zhruba 40.000 podnikatelů v pohostinství a ubytovacích službách začne ve čtvrtek elektronicky evidovat tržby. V účinnost vstoupí zákon o evidenci tržeb, jejíž zavedení patří mezi stěžejní projekty současné vládní koalice. Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření ostře kritizuje a tvrdí, že elektronická evidence tržeb (EET) zlikviduje mnoho drobných živnostníků. V dalších letech se mají do evidence zapojit další obory podnikání.

Inspiraci k elektronické evidenci našlo ministerstvo financí v Chorvatsku, kde podobný systém funguje od roku 2013. EET by měla podle odhadů ministra financí Andreje Babiše (ANO) do státní pokladny přinést až 18 miliard korun ročně, což opozice zpochybňuje. Podle odhadů odborníků i ekonomů by zavedení evidence mohlo pomoci v menší míře omezit šedou ekonomiku. Hodně bude záviset na přístupu Finanční správy, zda ohlídá funkčnost systémů.

Finanční správa minulý týden oznámila, že v prvních týdnech nebude fungování EET postihovat drobná nebo formální porušení zákona. Zásadní nerespektování zákona nebo jeho ignorování správa tolerovat nebude. K zásadnímu porušení například patří, že obchodník nebude mít zařízení pro evidenci tržeb. Sankce může dosáhnout až 500.000 korun, nebo uzavření provozovny. Podle odhadu dodavatelů pokladen potřebných pro EET toto zařízení dosud nemá až 30 procent podnikatelů, kteří mají tržby od 1. prosince elektronicky evidovat.

V posledních dnech kolem evidence tržeb propukla roztržka mezi ČSSD a ANO, když ministr Babiš přišel s návrhem na změny. Podle nich by z EET mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250.000 korun, a také platby kartou prostřednictvím internetu v e-shopech. Sociální demokraté návrh, který směřuje především na další fáze EET, nechtějí podpořit. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že jeho strana v EET nechce výjimky a nerovnosti. Babiš návrh plánuje ve Sněmovně předložit jako poslanec ve formě pozměňovacího návrhu.

Registrační údaje, se kterými se lze k systému přihlásit, přiděluje Finanční správa od 1. září. Dosud vydala 47.870 autentizačních údajů. Každý podnikatel si může údajů vyžádat více, navíc podle Finanční správy o údaje žádají i podnikatelé, kterých se evidence tržeb týká až od 1. března. Některé především menší a venkovské restaurace ale kvůli nové povinnosti ukončují činnost, podle zjištění ČTK jsou takových podniků stovky. Další provozovatelé pohostinství a ubytování s odkazem na náklady spojené s EET plánují zvýšení cen.

Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK