Lidovci chtějí z EET vyjmout farmářské trhy a malé živnostníky

29.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Vládní KDU-ČSL předloží ve Sněmovně vlastní návrh změn v elektronické evidenci tržeb. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek novinářům řekl, že vyňati by měli být všichni plátci paušální daně, prodejci na farmářských trzích a \"ti, kteří si pouze přivydělávají\". Systém by se podle něj měl vztahovat jen na poplatníky s obratem nad 414.000 korun. \"Pokud uplatňují paušál a slevu na poplatníka, stejně neplatí žádnou daň, pak nemá ani smysl, aby měli EET,\" vysvětlil Bělobrádek navrhovanou hranici.

Návrhy, které dnes KDU-ČSL představila ministru financí Andreji Babišovi (ANO), podle Bělobrádka tvoří logický celek. Potom, co Babiš přišel s vlastními návrhy změn, podle lidovců neplatí argument, že nejsou v zákoně možné žádné výjimky. Vynětí e-shopů a těch, kteří se přihlásí k daňovému paušálu 250.000 korun, jak navrhuje ministr financí, podle KDU-ČSL není dostačující. Nezabrání zániku podnikání v malých obcích.

\"Navrhneme také, aby vyloučeni byli všichni pláci paušální daně, ne pouze ti, kteří mají 250.000 korun obrat,\" uvedl Bělobrádek. S tímto podle něj nesouhlasí ministerstvo financí, protože pokud by o vynětí požádali všichni, zahltilo by to finanční správu. O této možnosti jsou lidovci ještě připraveni jednat.

Dvě vlastní změny v systému chce Babiš navrhnout ve Sněmovně ve středu při projednávání vládního daňového balíčku. Vládní ČSSD ho kritizuje, mimo jiné se obává, že poslanci přijdou s dalšími návrhy, což způsobí chaos. Podle lidovců mají návrhy změn své ratio. Odvolávají se na koaliční smlouvu, podle níž mají pokladny být zavedeny u vybraných skupin podnikatelů, nikoli plošně.

\"Chceme, aby se platily daně, aby se přiznávaly daně, a zároveň nechceme ničit ty podnikatele a živnostníky, u nichž daňové úniky nehrozí, protože už podle platných zákonů daň buď legálně neplatí, nebo si vydělávají pouze příležitostně, případně jsou v jiném režimu, jako je například paušální daň. Pro tyto skupiny obyvatel je to pouze komplikací,\" vysvětlil návrhy Bělobrádek.

Podle zákona začnou elektronickou evidenci tržeb používat nejprve podnikatelé v pohostinství a ubytovacích službách, a to už od čtvrtka. V první vlně se tak nový systém dotkne 40.000 podnikatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK