Novostavba D1 mezi Říkovicemi a Přerovem získala stanovisko EIA

01.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Ministerstvo životního prostředí dnes vydalo souhlasné stanovisko EIA k novostavbě dálnice D1 Říkovice - Přerov, jedné z prioritních dopravních staveb určených vládou. Obsahuje 18 podmínek, které musí projekt jednoho z posledních chybějících úseků D1 splnit, aby mohl získat stavební povolení. MŽP to uvedlo v tiskové zprávě. Jde o druhou z devíti prioritních staveb, která má za sebou zjednodušené opakování procesu EIA. První stanovisko získal před týdnem úsek D49 Hulín-Fryšták.

MŽP konkrétně uvedlo požadavek na méně hlučný asfalt a zároveň na pravidelná měření hlukové a emisní zátěže během výstavby dálnice a během zkušebního provozu po jejím dokončení. Další z podmínek je pak pravidelný monitoring vlivu stavby na spodní vody a živočichy žijící v okolí.

\"Účelem stavby D1 0136 Říkovice - Přerov je vybudování dopravního spojení s vedením trasy mimo hustě zastavěné území Přerova, dostatečně kapacitního pro převedení tranzitní osobní a zejména nákladní dopravy ze stávajícího průtahu I/55 Přerovem. Lidem na Přerovsku se tak zlepší kvalita života a životního prostředí,\" uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Problém s posudky vlivu na životní prostředí mají stavby, které mají tento proces uskutečněný ještě podle starého zákona z roku 1992. Už neodpovídají evropským požadavkům a EU je přestala uznávat. Pro devět nejpotřebnějších staveb, u nichž se s výstavbou počítá od příštího roku, vláda dojednala s Evropskou komisí výjimku, která má opětovné získání stanoviska EIA urychlit. Tyto stavby nemusí absolvovat celý proces, ale zkrácené řízení.

Na celé D1 v délce 377 kilometrů z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska chybí jen dobudování úseku z Říkovic do Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, který měří 24 kilometrů. Loni v létě začala stavba úseku mezi Lipníkem a Přerovem, na nějž má navázat poslední chybějící část, kterou je právě úsek z Přerova do Říkovic.

Seznam prioritních dopravních staveb:

D3 Obchvat Českých Budějovic(D3 0310/I Úsilné - Hodějovice a D3 0310/II Hodějovice - Třebonín) D6 obchvaty obcí Řevničov, Lubenec, Krušovice(D6 Lubenec, obchvat; D6 Řevničov, obchvat; D6 Nové Strašecí - Řevničov) D48 Frýdek Místek, obchvat D35 Opatovice - Ostrov (D35 Opatovice nad Labem - Časy a D35 Časy - Ostrov) D49 Hulín - Fryšták D55 Otrokovice, obchvat JV část D11 1106 Hradec Králové - Smiřice D1 0136 Říkovice - Přerov Modernizace trati Sudoměřice - Votice

Zdroj:Ministertvo dopravy

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK