Cena ropy Brent míří k nejprudšímu týdennímu nárůstu od roku 2009

02.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 2. prosince (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes stabilizovaly. Drží si zisky, které jim přinesla dohoda členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska o snížení těžby. Cena severomořské ropy Brent je tak na cestě k nejprudšímu týdennímu nárůstu od roku 2009.

Kolem 16:15 SEČ si Brent připisoval 0,4 procenta na 54,18 dolaru za barel. Od začátku týdne tak vykazoval nárůst o téměř 15 procent. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se nacházela nad 51 dolary za barel a mířila k nejprudšímu týdennímu nárůstu od loňského srpna.

OPEC ve středu oznámil, že sníží těžbu o 1,2 milionu barelů na 32,5 milionu barelů denně. Jde o první omezení produkce kartelu od roku 2008. Rusko reagovalo na rozhodnutí OPEC sdělením, že se k opatření kartelu připojí a že je připraveno postupně snížit těžbu až o 300.000 barelů denně. Je to první koordinovaný krok mezi kartelem a Ruskem za 15 let.

\"Stále je tu několik otevřených otázek ohledně dodržování dohody a ohledně role klíčových zemí mimo OPEC,\" upozornila nicméně společnost JBC Energy. Ceny ropy dnes tlačila dolů zpráva o listopadovém nárůstu těžby ropy v Rusku na nový postsovětský rekord. Tento tlak byl ale kompenzován oslabením kurzu dolaru. Slabší dolar snižuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů jiných měn, což zpravidla podporuje poptávku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 54,18 53,94 New York - Nymex WTI leden 51,32 51,06

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK