Nezaměstnanost v hradeckém kraji v listopadu klesla na 3,5 pct

08.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 8. prosince (ČTK) - Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji se v listopadu snížila o desetinu procentního bodu na 3,5 procenta. Bez práce bylo 13.516 lidí, o 90 méně než v říjnu. Loni v listopadu nezaměstnanost činila 4,6 procenta a práci nemělo 17.404 lidí. Počet volných míst v kraji v listopadu meziměsíčně vzrostl o 60 na 6437 míst. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Nezaměstnanost v hradeckém kraji díky rostoucí ekonomice trvale klesá od letošního února. Současný počet lidí bez práce je nejnižší od listopadu roku 2008. Dosud nejméně nezaměstnaných bylo v kraji v červnu 2008, a to 11.715 lidí.

V listopadu nezaměstnanost klesla na Rychnovsku a na Hradecku. Na Trutnovsku, Jičínsku a Náchodsku stagnovala. Na Rychnovsku, kde působí rostoucí závod Škody Auto v Kvasinách, nezaměstnanost klesla na 1,7 procenta, což nadále představovalo nejnižší nezaměstnanost v ČR. V popředí republikového žebříčku zůstává i Jičínsko, kde 2,7 procenta znamenalo šestou nejnižší nezaměstnanost v zemi. Nejvyšší nezaměstnanost v kraji měl v listopadu s hodnotou 4,2 procenta okres Hradec Králové.

Ve srovnání s celostátním průměrem byla nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji výrazně nižší. Podíl nezaměstnaných v celé zemi činil na konci listopadu 4,9 procenta. V krajském srovnání měly nižší nezaměstnanost než hradecký kraj jen Plzeňský kraj a Praha.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK