Nezaměstnanost ve středních Čechách v listopadu klesla na 4,1 pct

08.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Nezaměstnanost ve středních Čechách v listopadu klesla o 0,1 procentního bodu na 4,1 procenta. Úřady práce v regionu koncem měsíce evidovaly 37.511 uchazečů o zaměstnání, o 551 méně než na konci října. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nezaměstnaných ve středních Čechách snížil o 9044 lidí, tedy o 1,1 procentního bodu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

\"V důsledku ekonomického růstu, oživení ekonomiky a trhu práce, nárůstem nových volných míst a zvýšením poptávky v klíčových odvětvích (stavebním průmyslu, těžebním průmyslu, chemickém průmyslu, zemědělství, hutnictví a železářství, lesnictví), docházelo v průběhu roku k neustálému zlepšování situace na trhu práce a ke snižování nezaměstnanosti ve všech okresech kraje,\" uvedli statistici.

Nejnižší nezaměstnanost je v okresech Praha-východ (1,8 procenta), Benešov (2,6 procenta) a Mladá Boleslav (2,7 procenta).

V listopadu se přišlo na pracovní úřad nově zaregistrovat 5309 lidí, což bylo o 486 více než v předchozím měsíci. Vyřazeno z evidence bylo 5816 uchazečů, což je o 756 méně než v říjnu.

Úřady v regionu evidovaly koncem listopadu 18.376 volných pracovních míst, jejich počet se tak proti říjnu zvýšil o 708. Na jedno volné místo v kraji tak připadají dva uchazeči o zaměstnání.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli ihned nastoupit do práce, byl v listopadu ve středních Čechách 35.823.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK