McDonald´s přesune mimoamerické sídlo z Lucemburska do Británie

08.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. prosince (ČTK) - Americký řetězec restaurací s rychlým stravováním McDonald ´s přesune své daňové sídlo pro zahraniční operace z Lucemburska do Británie. Tam také v rámci reorganizace vytvoří novou holdingovou společnost, která bude zastřešovat mimoamerické aktivity společnosti, sdělil dnes McDonald\'s.

Nová holdingová společnost bude shromažďovat většinu zahraničních příjmů McDonald´s z licencování své značky a dalších aktiv duševního vlastnictví a bude z těchto příjmů platit britskou daň ze zisku. Británii si hamburgerový řetězec vybral podle svých slov proto, že v Londýně již má \"značný počet zaměstnanců\".

Britská BBC připomíná, že Evropská komise začala před rokem vyšetřovat daňové dohody mezi Lucemburskem a McDonald\'s. Podle Bruselu Lucembursko firmě poskytovalo výhodný daňový režim, který byl v rozporu s unijními pravidly pro poskytování státní podpory.

Britská sazba daně z firemních zisků je nyní na 20 procentech a vláda ji do konce desetiletí plánuje snížit na 17 procent, což by byla nejnižší sazba v rámci zemí skupiny G20. Mluvčí McDonald´s ale řekl, že přesun daňového sídla nemá co dělat s úrovní zdanění v zemi a že jeho cílem je zvýšení efektivnosti operací, snížení nákladů a posílení flexibility.

V červenci firma sdělila, že v Británii do konce příštího roku vytvoří 5000 pracovních míst. McDonald´s tím dal najevo, že červnové referendum o odchodu země z EU na jeho plány nemělo vliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK