Nikdo jiný pozemky koupit nemůže, tvrdí vedení areálu Harrachov

18.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Vedení Sportovního areálu Harrachov (SAH) udivilo, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá zastavit prodej pozemků státu v lyžařském areálu v Harrachově. Představitele firmy překvapil také návrh na vypsání výběrového řízení na koupi pozemků, s nímž přišlo ministerstvo financí a jemuž Úřad pro zastupování ve věcech majetkových (ÚZSVM) hodlá vyhovět. Z judikátu Ústavního soudu totiž podle SAH vyplývá, že nikdo jiný tyto pozemky od státu koupit nemůže.

Podle vedení firmy prodej jiné společnosti nepřipadá v úvahu. \"V rámci judikátu Ústavního soudu jsme totiž jediným subjektem, který může pozemky od státu koupit, vzhledem k tomu, že jsou součástí funkčního celku a případný prodej třetí osobě by významně omezil možnost investovat a rozvíjet tak nejen areál, ale cestovní ruch v Harrachově,\" uvedl ve vyjádření pro ČTK předseda představenstva SAH Marek Hájek.

V případném výběrovém řízení by navíc současný provozovatel byl znevýhodněn současným děním i zveřejněním kupní ceny, kterou byl ochoten zaplatit při přímém prodeji. \"De facto byla zveřejněna naše nabídková cena. Výběrové řízení tedy nebude zcela transparentní a otevře cestu možným spekulantům, případně subjektům, které se budou snažit \'vyšponovat cenu\',\" doplnil Hájek. SAH měl získat státní pozemky, na nichž jsou dvě třetiny skiareálu, za 56,5 milionu korun.

Pokud by se SAH nedohodl s budoucím vlastníkem na podmínkách užívání pozemků, hrozilo by uzavření areálu. \"Stát by tak přišel o stamiliony na daních, které mu plynou nejen ze SAH, ale i z navázaného cestovního ruchu, který přímo s provozováním Sportovního areálu Harrachov souvisí a hraje v krkonošském městečku hlavní roli,\" varoval Hájek.

Vedení sportovního areálu také zarazilo to, že Babišovo rozhodnutí přišlo krátce poté, co o okolnostech prodeje informovala média. Podle firmy tak učinila lživým a zavádějícím způsobem. \"Budí to dojem, že na rozhodování vládních činitelů v této zemi mají významný vliv média, která účelově dezinformují o skutečném stavu,\" dodal Hájek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK